Skip to the navigation Skip to the content

Of het nu in ziekenhuizen of laboratoria is, met medische producten of in de farmaceutische industrie: correcte en duidelijke etikettering maakt niet alleen het werk in de medische omgeving gemakkelijker, het kan zelfs levens redden. In tijden van toenemende kostendruk in ziekenhuizen en klinieken en voortdurend toenemende wettelijke en reglementaire vereisten voor medische producten en geneesmiddelen, wordt ervoor gezorgd dat patiënten te allen tijde de best mogelijke zorg krijgen. 

Barcode- en RFID-oplossingen van inotec bieden precies dat - en nog veel meer. U kunt rekenen op onze jarenlange ervaring en een ruim assortiment etiketten die speciaal zijn aangepast aan de uitdagingen van de gezondheidssector. Het maakt niet uit welke mechanische, thermische of chemische spanningen moeten worden overwonnen, samen vinden wij een op maat gemaakte oplossing voor het etiketteren van uw medische hulpmiddelen. Van bloedzaketiketten tot Tamper Evident, wij bieden advies, ontwikkeling en productie in één hand. Wij kunnen u ook informatie verstrekken over identificatie in het kader van de UDI (de bindende richtlijn van de EU inzake de unieke identificatie van hulpmiddelen). 

HET INOTEC VOORDEEL

 • Individueel aangepaste oplossingen voor actuele uitdagingen (opsporen van goederen, productbescherming, unieke nummering en Tamper Evident) 
 • Unieke etikettering voor de implementatie van toepasselijke richtlijnen (bijv. UDI) ISEGA-gecertificeerde, medisch veilige en diffusievrije lijmen
 • Robuuste en duurzame etiketten voor veeleisende toepassingen zonder het productoppervlak te veranderen 
 • Producttesten in ons eigen Label Competence Centre 
 • Advies, all-round service en langdurige ondersteuning door onze experts

UDI: nieuwe verplichtingen voor de etikettering van medische hulpmiddelen

De overgangsperiode is al lang voorbij: vanaf mei 2021 moeten alle medische hulpmiddelen achtereenvolgens een uniek productnummer dragen, te beginnen met klasse III. Dit nummer zal in digitaal leesbare vorm (bv. als datamatrixcode) op het product en/of de productverpakking worden aangebracht. Klasse II en I volgen later. Met inotec barcode en RFID oplossingen zit u aan de veilige kant. Van afzonderlijke etiketten voor identificatie achteraf tot complete productetiketten, wij kunnen u voorzien van UDI-conforme oplossingen voor medische producten. Altijd individueel aanpasbaar en maximaal flexibel, voor zelf printen of voorbedrukt door ons. Of grijp nu meteen uw kans en maak van de UDI-vereisten een echt concurrentievoordeel: optimaliseer uw processen bij inkoop, logistiek en productie door duidelijke productetikettering, bijvoorbeeld met moderne RFID-technologie, en wees de concurrentie een stap voor.

De juiste etiketten voor inventaris en medische producten

Voor permanente etikettering en de daarmee samenhangende volledige traceerbaarheid van bijvoorbeeld bloedzakjes/conserven of monsters zijn diverse opties beschikbaar die hun sterke punten hebben in verschillende toepassingsgebieden. Welke wordt gekozen, hangt dus in de eerste plaats af van het gebruik van het te identificeren product. Er is een verschil tussen identificatie door middel van lasergravering  en identificatie door middel van een barcode en/of RFID etiket). Beide zijn krasvast en bestand tegen chemicaliën en kunnen worden gebruikt op een grote verscheidenheid aan materialen, alsook op zeer kleine oppervlaktes. Wij hebben de voor- en nadelen van beide methoden vergeleken.

Identificatie door middel van lasergravering

Identificatie door middel van inotec digitale offset etiketten  

Voordelen

 • Kan met bestaande apparatuur automatisch in de productielijnen worden geïntegreerd 
 • Identificatie kan snel en just-in-time worden uitgevoerd
 • Breed toepassingsgebied 
 • Milieuvriendelijk, omdat geen folie of lijm nodig is

Voordelen

 • Zeer goede duurzaamheid op de meest uiteenlopende oppervlakken
 • Geen aantasting van het oppervlak door het etiket
 • Zeer goede leesbaarheid door maximaal contrast 
 • Kleurontwerp en vormgeving mogelijk  
 • Allround service: advies, druk & kwaliteitsgarantie 

Nadelen

 • Hoge aanschafkosten van de apparatuur
 • Opleiding/instructie van het personeel noodzakelijk 
 • Etikettering incl. kwaliteitsmanagement moet in eigen beheer worden uitgevoerd

Nadelen

 • Kunnen niet worden gebruikt voor reiniging in autoclaven (b.v. Opera) 

Hoewel de laser bijzonder nuttig is voor het coderen van producten die zeer intensief moeten worden gereinigd, zoals chirurgische instrumenten, zijn onze etiketten geschikt voor vrijwel alle andere medisch-technische toepassingen. Veel van deze instrumenten kunnen uiteraard ook met een laser worden geïdentificeerd, terwijl het in sommige gevallen ook zinvol kan zijn chirurgische instrumenten met RFID-oplossingen te identificeren. Toch bieden de etiketten van inotec veel voordelen: ze zijn niet alleen bestand tegen hitte en kou, maar ook ISEGA-gecertificeerd, medisch veilig en kunnen zelfs just-in-time in een zelfprintproces worden geproduceerd. En het gebruik op medische apparatuur is slechts één mogelijke toepassing. Want etiketten kunnen ook van waarde zijn in patiëntenbeheer, het traceren van activa, productbescherming of verbruiksgoederenbeheer.

Goed advies: Etiketteeroplossingen van inotec voor ziekenhuizen, laboratoria en praktijken

Welke methode u kiest voor het etiketteren en uitvoeren van de UDI-richtlijn hangt grotendeels af van de te etiketteren apparaten en producten. Daarom kunnen en willen wij op geen algemene aanbeveling doen. Zowel lasers als etiketten hebben hun bestaansrecht en bieden veilige en efficiënte mogelijkheden voor identificatie. Niettemin maken de uitgebreide mogelijkheden die barcodes en RFID-systemen vandaag de dag bieden, etiketten uiterst aantrekkelijk, vooral voor de medische en farmaceutische industrie. Met onze oplossingen, die individueel op uw omstandigheden zijn afgestemd en die wij vooraf uitvoerig testen in ons eigen Label Competence Centre, voldoet u niet alleen aan de geldende wettelijke voorschriften, maar optimaliseert u tegelijkertijd uw interne processen. Laat u vrijblijvend adviseren door onze ervaren experts en investeer in de veiligheid van uw producten en de toekomst van uw bedrijf.