De expert kiest voor perfecte scanning – Multilevel identificatie in het magazijn
23.07.2012

De expert kiest voor perfecte scanning – Multilevel identificatie in het magazijn

MAN Diesel & Turbo is wereld marktleider op het gebied van diesel en turbo motoren voor schepen en energiecentrales. Het bedrijf biedt werkgelegenheid voor 12.500 mensen in meer dan 150 landen in verschillende business units Engines & Marine Systems, Power Plants, Turbomachinery en After Sales. Innovatie kenmerkt het bedrijf tegenwoordig, wat Man Diesel @ Turbo een technologische marktleider maakt in deze sector. Van complete treinen tot individuele motoren en onderdelen, de enorme range aan producten en service welke MAN Diesel & Turbo wereldwijd aan klanten en zusterondernemingen levert, geeft een unieke en diverse logistieke uitdaging.

 Introductie van mobiele data verwerking in het magazijn

 Om een dergelijke complexe logistieke stroom te kunnen volgen moeten de processen continue geverifieerd en aangepast worden. Het distributiecentrum in Oberhausen, Duitsland omvat meer dan 20.000 m2 waar kleine onderdelen tot en met complete machines liggen opgeslagen. Het magazijn heeft 9.000 locaties, 4.066 stellingen, bulkopslag en geautomatiseerd magazijn voor kleine onderdelen. Bij de implementatie van het nieuwe mobiele data systeem zijn alle opslag en verzend processen herzien en geoptimaliseerd. Delen van het magazijn werden opnieuw ingedeeld en alle locaties kregen en nieuwe unieke codering. Om te voldoen aan de vernieuwde specificaties voor het etiket, werden een aantal eisen gesteld:

- Flexibiliteit in het ontwerp om de verschillende stellingen te identificeren. Diverse hoogtes, profielen en oppervlakten

 - Bestand tegen de seizoensinvloeden - Bestand tegen het schoonmaken met schoonmaakmiddelen

- Bestand tegen olie, vocht en koelvloeistoffen

- Diverse maten voor de verschillende toepassingen

- Bestand tegen de mechanische belasting van een druk magazijn omgeving

 En de winnaar was….

De digitaal gedrukte multilevel etiketten van inotec voldeden aan alle eisen. Het afgelopen jaar zijn de etiketten succesvol ingezet in de operatie, waardoor de heftruckchauffeur de mogelijkheid had accuraat te scannen op ooghoogte. Door de inzet van inotec’s schuine barcode-technologie werd het accuraat en snel scannen nog verder verfijnd. De schuine barcodes zorgen ervoor dat alleen de juiste barcode wordt gescand. Het personeel van MAN Diesel & Turbo werd betrokken bij elke stap in het proces, het ontwerp en lay-out van het etiket en de keuze van de scanners. Dit zorgde ervoor dat werknemers gemakkelijker de automatisering accepteerden. “onze werknemers zijn de echte experts hierin en weten het beste welke scanner, welk formaat knoppen, design en formaat van de scanner het prettigste werkt. Voordat we de order voor de etiketten plaatsten hebben we onze werknemers laten meebeslissen over het formaat, uitvoering, kleuren en lay-out”, aldus Malte Sietz, logistiek manager, verantwoordelijk voor planning en logistiek bij MAN. De betrokkenheid van ons personeel gedurende het beslissings proces heeft er toe bijgedragen dat dit project succesvol is verlopen en het resultaat is dat er geen problemen zijn bij het gebruik van de scanners.

Getest en goedgekeurd door experts

Voor Malte Sietz zijn de voordelen van de multilevel labels helder: “Deze vorm van labeling is de ideale oplossing voor de heftruckchauffeur die goederen op verschillende niveaus in de stelling moet wegzetten. Als elk niveau een apart label zou krijgen, zou de chauffeur telkens terug moeten rijden of zelfs uit de heftruck moeten stappen om het juiste label te kunnen scannen op hogere niveaus. Dit zijn tijdvreters in het proces. Het multilevel etiket voorkomt dit probleem, omdat de chauffeur de locatie direct kan scannen”. Het gebruik van inotec’s digitale druktechniek en ontwerpmogelijkheden op maat geeft Malte Sietz nog een ander belangrijk voordeel: “De mogelijkheid de kleuren en stijl te kunnen kiezen vonden wij zeer aantrekkelijk en natuurlijk helpen de kleuren de werknemer ook om de juiste barcode te scannen. Bij het ontwerp van het etiket is gekozen voor een verschillende kleur voor elk niveau en schuin gedrukte barcodes. Deze zichtbare ondersteuning draagt bij tot een nog snellere proces tijd en een reductie van menselijke fouten”.

Back to: Actueel