Cogit Emballages – een RF-ID pionier!
24.07.2012

Cogit Emballages – een RF-ID pionier!

Cogit, specialist in container management en pooling werd opgericht in 1995 en levert containers voor de voedsel industrie. Cogit is gevestigd in Merignac, in de buurt van Bordeaux in Frankrijk en heeft een jaaromzet van 9 miljoen Euro en heeft 6 depots in Frankrijk en Spanje waar men meer dan 3,5 mil. containers reinigt, desinfecteert en opslaat. De klanten van Cogit vertrouwen op hun poolsysteem. De meer dan 500 klanten variëren van producenten en distributeurs tot fabrieken. Elke dag verwerkt Cogit 37.500 container bewegingen, wat resulteert in 750.000 bewegingen per maand. Cogit is momenteel het enige bedrijf in Frankrijk dat containers met RF-ID aanbiedt, om het track & trace element aan hun systeem toe te voegen.

Container management project voor een grote distribiteur van groente en fruit

Cogit heeft onlangs een grote order afgesloten met een grote distributeur van groente en fruit. 1,2 miljoen containers zijn voorzien van een RF-ID labels. Deze containers worden verdeeld tussen 800 producenten en 300 retailers in Frankrijk, Spanje en Italië. De pool controleert een indrukwekkende 8,5 miljoen bewegingen per jaar en er worden per week 1 miljoen RF-ID readings genoteerd. Deze RF-ID oplossing is in samenwerking met inotec ontwikkeld, de identificatie specialist. Inotec werd gevraagd een label oplossing te leveren voor het identificeren van de containers d.m.v. zelfklevende RF-ID etiketten die alle weersomstandigheden en verschillende was processen konden doorstaan. Inotec ontwikkelde een klant specifiek RF-ID etiket dat zowel door Cogit als ook door haar klanten werd getest. Het etiket van inotec werd uitgekozen vanwege de accurate identificatie en de effectieve handling die kon worden bereikt met het RF-ID etiket. De gevulde containers worden van de producenten naar een centraal magazijn vervoerd en daarna verdeeld over de retailers. Constante tracking en tracing zorgt ervoor dat Cogit te allen tijde de containers kan lokaliseren. Het systeem biedt tevens de mogelijkheid de klanten te informeren over de status van hun opdracht, of dat de containers zich in het proces van vullen en verzenden bevinden of dat ze worden gereinigd. Speciaal ontworpen software zorgt ervoor dat de klanten per e-mail over de status van hun opdracht worden geïnformeerd.

RF-ID – een geld besparende auto ID oplossing

Guy Raly, managing director van Cogit vertelt trots dat dit het grootste RF-ID project in Frankrijk is. “Ik weet zeker dat de RF-ID technologie de toekomst heeft!” Hoewel RF-ID nu nog de duurdere auto ID optie is in de logistiek, heeft Raluy iets unieks en innovatiefs voor zijn klanten gerealiseerd. Het grote voordeel voor de klanten van Cogit is de reducering van het verlies van product. Gemiddeld worden de containers 4x per jaar vervoerd met een verlies van 3% per vervoer. Uitgaande van 1 miljoen containers, zouden dus 120.000 kratten verloren gaan (waarde: Eur. 4,60 per stuk) De containers van Cogit met RF-ID gemiddeld 9x per jaar vervoerd met een verlies van maar 0,5%. RF-ID bespaart de klant dus geld, zelfs al is de aanschaf van de labels in het begin hoger is zegt Guy Raluy. Verdere voordelen:

- Centraal geregistreerd track & trace systeem bij Cogit

- Gecontroleerde planning en flow van materiaal

- Na ieder cyclus worden te containers automatisch geselecteerd om te worden gereinigd

- Bijdrage aan het milieu omdat de containers gemaakt zijn van 100% gerecycled materiaal

Guy Raluy is erg tevreden met de succesvolle implementatie van dit project dat een lange termijn succes wordt voor het bedrijf. Cogit is ook trots op het beperken van het verlies naar 0,5%, terwijl het RF-ID systeem meer dan 50 miljoen RD-ID tags leest per jaar. Dit succes is mede te danken aan de eerste klas kwaliteit van de inotec RF-ID labels.

Back to: Actueel